Кількість
|
Вартість
|
||
|
Помаранчеве вино в інтернет-магазині VINO&VINO
Вина оранжі стали популярними якихось 20 років тому, а вже в 2017 році в газеті The Independent вони отримали звання «напій року». Як таке вино набуває помаранчевого відтінку і де знайти пляшку з модним кольором вмісту?
Що за напій?
Натуральне вино апельсинового кольору ще називають бурштиновим або skin contact. Так звуться вина з будь-яким відтінком рудого, а на смак це вино відрізняють медові, трав'яні, горіхові та фруктові ноти. У смаку виразно відчуваються таніни, тож це точно вино з характером.
Сам термін «orange wine» з'явився з легкої руки імпортера з Великобританії – Девіда Харві. Його здивувало вулканічне біле вино з Етни, яке ферментувалося разом з мезгою – тоді й було прийнято рішення називати такий винний колір помаранчевим. Категорія не отримала офіційної реєстрації поряд з червоними , рожевими та білими винами , але у 2010 зі зростанням популярності оранжа термін був чітко «закріплений».
Як виробляють оранжі?
Якщо говорити коротко, то технологія звучить як «біле по червоному». З білих сортів винограду отримують сік (все, як за старовинним методом), а далі настоюють з виноградними шкірочками, кісточками і навіть гребінцями. Метод вирізняє тривала мацерація – настоювати сік можуть від двох тижнів до цілого року. Це й відрізняє оранжі від білого напою, де сік швидко відокремлюється від мезги та ферментується без неї. Адже саме шкірка і дає насичений колір з танінами у смаку. Чим довше настоювання, тим інтенсивніше і колір, і винний смак .
Дотримуючись винних традицій, помаранчеві вина витримували в посудинах з глини – квеври , глибоко вкопаних у землю (у такий спосіб підтримується оптимальний температурний режим). Але зараз, щоб отримати унікальне вино, багато виноробів користуються спрощеними методиками, наприклад, настоюють напій у сталевих чанах чи цементних яйцях.
Бурштинове вино з Італії
Головні винні регіони, в яких отримують оранжі, – це Грузія та Італія. Поговоримо про італійський напій. Так, у північно-східній частині Фріуле оранжі робили ще на зорі 20-го століття, але в 60-х роках відійшли від них до білих вин.
У моду експериментальне вино повернули Йошко Гравнер та Станко Радікон, надихнувшись грузинським виробництвом. Так з'явилися вина з апельсиновим відтінком з місцевих сортів. За Гравнером пішов Паоло Водопивець, який так само, як і колега, використовував грузинські квеври. Обидва винороби впевнені в тому, що це ідеальна тара для бродіння, що перевершує дубові бочки – їх структура та текстура не заважають вину виражати терруар (особливості клімату місцевості, в якій вирощені виноградні ягоди) та дозволяє зберегти унікальний винний аромат та смак.
Отже, помаранчеве вино – це не просто рідкісне вино, а напій для гурманів. Зараз це свіжий винний тренд, і в інтернет-магазині VINO&VINO слідують йому, знаходячи найцікавіші новинки для цієї категорії. Саме тут ви і можете придбати унікальний напій з доставкою по Києву та Україні.