Welcome to Secret Speyside

СКАРБНИЦЯ ШОТЛАНДІЇ

 

History

Спейсайд з багатовіковою спадщиною віскі та приголомшливими пейзажами, воістину є скарбницею Шотландії - і місцем для любителів кращого солодового віскі.
Одна з найбільш унікальних і важкодоступних колекцій солодового шотландського віскі з коли-небудь зібраних, являє релізи чотирьох легендарних віскікурень, новаторською Longmorn, знаменитої Glen Keith, віддаленої Braes of Glenlivet відомої як Braeval (релізи поки недоступні) і вже легенди Caperdonich яка завершила своє існування.


Glen Keith

Longmorn

Caperdonich

 

 

GLEN KEITH

1958 РІК СТВОРЕННЯ ВІСКІКУРНІ GLEN KEITH.

 

GLEN KEITH

Перша віскікурня Спейсайд побудована в 20 столітті, розташувалася в місті Кііт на лівому березі річки Айла, до слова віскікурня Strathisla знаходиться навпроти на протилежному березі річки.

Glen Keith була побудована компанією Seagram`s і початковим її завданням було виробництво високоякісних солодових дистилятів, які використовувалися компанією для створення популярних брендів категорії Blended Scotch Whisky, таких як 100 Pipers, Passport і ін. На початку своєї діяльностівіскікурня практикувала метод потрійної дистиляції, але невдовзі від нього відмовилися,  для процесу дистиляції почали і продовжують використовувати ті ж куби, з досить вузькими горловинами і дуже високими,  сильно вигнутими шиями, які дозволяють отримувати витончені та елегантні солодові дистиляти з фруктовим стилем.

З моменту заснування, віскікурня випустила всього кілька офіційних релізів.

Перший Glen Keith Single Malt 10 Аged Years, але він давно не виготовляється, та до недавнього часу єдиним офіційним розливом був Glen Keith Single Malt 17 AY Cask Strength, але восени 2017 року був вироблений офіційний розлив нового релізу Glen Keith Distillery Edition без вказівки віку — витриманий в бочках з-під бурбону.

 

Колекція «SECRET SPEYSIDE» представляє можливість долучитися до свіжих релізів GLEN KEITH — 21 рік та 25 років, які створені на основі кращих витриманих солодових дистилятів цієї віскікурні.

На сьогоднішній день дистиллерія, має шість перегінних кубів і виробляє в рік 6млн. солодового дистиляту.

Ароматичний профіль лінійки: від яскраво виражених нот свіжих цитрусових і кісточкових фруктів до тропічних.


Glen Keith 21 Aged Years Special Aged Release, 43%

Дозрівання в бочках з-під бурбону і з-під хересу Олоросо.

Фруктовий аромат з нотами персика і ананаса на тлі тони підсмаженого мигдалю. У смаку трохи солодкий, трохи маслянистий, досить щільний з тривалим післясмаком.

Glen Keith 25 Aged Years Special Aged Release, 43%

Дозрівання в бочках з-під бурбону першого наливу.

Фруктово-пряний аромат з нотами апельсина, тонами імбирного мармеладу, пікантного джему з агрусу на тлі нюансів заварного ванільного крему і різдвяних спецій. У смаку досить солодкий, трохи маслянистий, досить щільний з тривалим післясмаком.


 

LONGMORN

1894 РІК СТВОРЕННЯ ВІСКІКУРНІ LONGMORN

LONGMORN

Протягом багатьох років Longmorn описується як одна з кращих прихованих перлин шотландського солодового віскі. Віскікурня завжди була основою багатьох відомих Scotch Blended Whiskies, а офіційними розливами власники нечасто балують своїх шанувальників.

Позаочі  Longmorn називають «улюбленим віскі всіх майстрів дистиллеру після їх власного».

Віскікурня була споруджена на місці старої каплиці в 1894 році,  в однойменному селі на південь від міста Елгін.

«Longmorn» на кельтській мові означає «місце святої людини».

Стиль віскі є фруктово-пряним з достатньою солодкістю, що демонструє дуже виразний характер Спейсайд.

На сьогоднішній день дистиллерія оздоблена 8-ма приосадкуватими перегінними кубами цибулеподібної форми з широкими горловинами і виробляє в рік 4,5 млн. літрів насиченого, солодового з фруктовими відтінками дистиляту.

Ароматичний профіль лінійки: виняткова шовковистість і глибина, неймовірно округлий з нотами вершкового ірису в ароматі і смаку.


Logmorn 18 Aged Years, 48%

Дозрівання в американських бочках з-під бурбона і хоґсхеда.

Фруктово-пряний аромат з нотами манго і вершкового ірису, доповнений тонами груші і відтінками дуба. У смаку досить солодкий, маслянистий, щільний і округлий з тривалим післясмаком.

 

Longmorn 23 Aged Years, 48%

Дозрівання в американських бочках з-під бурбона і хоґсхеда.

Пряно-фруктовий аромат з нотами молочного шоколаду, груші та лимонної помадки з вкрапленням імбиру. У смаку солодкий, маслянистий, щільний з тривалим солодко-пряним післясмаком.

Longmorn 25 Aged Years Cask Strength, 53%

Дозрівання в американських бочках з-під бурбона, хоґсхеду і в бочках з-під хересу олоросо.

Пряно-фруктовий аромат з нотами кориці, червоного яблука, мандарина і родзинок. У смаку трохи солодкий, маслянистий, щільний з тривалим і округлим післясмаком.

 


CAPERDONICH

1965 РОЦІ ПІСЛЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЙ ВІСКІКУРНЯ ЗАРОБИЛА ПІД НОВОЮ НАЗВОЮ "CAPERDONICH"

CAPERDONICH

У період розквіту індустрії віскі, а саме в 1897році Глен Грант зводить ще одну віскікурню, її завданням на той момент було виробництво додаткових обсягів солодового дистиляту, які йшли на виробництва віскі Glen Grant. Так як віскікурня була зареєстрована на одну юридичну особу, вона спочатку носила назву «Glen Grant №2». Виробництво почалося з 1898 р але вже через 5 років в зв’язку зі зниженням буму віскі, дистиллер довелося законсервувати. На початку 1960-х попит на віскі став зростати, і власники вирішили відновити роботу сплячої віскікурні. У 1965році  після модернізації віскікурня заробила вже під назвою «Caperdonich» що означає «секретний колодязь» на честь джерела води.

На той період її виробнича потужність становила 1,3 млн. літрів солодового дистиляту в рік і за весь період роботи не піднімалася вище 2 млн. літрів.

Після того як в 1977р. віскікурня була придбана компанією Seagrams, велика частина солодового дистиляту стала використовуватися для вироблених компанією Blended Scotch Whiskies, зокрема для Chivas Regal.

На сьогоднішній день витримані солодові дистиляти віскікурні Caperdonich є основоположними для релізу Chivas Regal The Icon.

У 2001 р. дистиллер купує компанія Pernod-Ricard, в 2002р. було прийнято рішення про її призупинення, а в 2010-го більша її частина була придбана компанією Forsyths, яка в 2011р. зруйнувала цех дистиляції. У володінні Pernod-Ricard залишилися склади з витриманими солодовими дистилятами, які використовуються і по теперішній час.

Останній офіційний розлив Caperdonich 16 AY Cask Strength був зроблений в 2005 р. і знайти його велика рідкість. Поки що можна зустріти деякі релізи від незалежних ботлерів.

Так що релізи від даної віскікурні представлені в колекції «Secret Speyside» швидше за все стануть останніми з офіційних.

Ароматичний профіль лінійки: від яскраво вираженого фруктового до пряного з елегантною димністю.


 

Caperdonich Peated 18 Aged Years Small Batch Release, 48%

При просушування солоду використовували торф.

Дозрівання в бочках з-під бурбону. Без використання холодної фільтрації.

Стиль «Smoky bonfire / обкурені димом» — класичний фруктово-солодко-пряний стиль Спейсайд.

В ароматі димні торф’яні ноти, за якими слідують ноти стиглого яблука, тростинного цукру на тлі делікатних тонів імбиру та апельсина. У смаку трохи солодкий, досить маслянистий, вальний з тривалим післясмаком.

 

Caperdonich 21 Aged Years Small Batch Release, 48%

Дозрівання в бочках з-під бурбону першого наливу. Без використання холодної фільтрації.

Фруктово-пряний аромат з нотами апельсинової цедри, груші томління в сиропі і ванілі на тлі тонів квітучих лугових трав. У смаку досить солодкий, досить маслянистий, вальний з дуже тривалим післясмаком.

 

Caperdonich 25 Aged Years Small Batch Release, 48%

Дозрівання в бочках з-під бурбону першого наливу. Без використання холодної фільтрації.

Фруктово-пряний аромат з нотами свіжої чорної смородини і стиглої груші на тлі тонів молочного шоколаду і кориці. У смаку досить солодкий, маслянистий, вальний з дуже тривалим післясмаком.